Zomerhoning

Zeg het de bijen

Alleen dit kan ik met zekerheid zeggen: de fysieke wonden die we zien, brengen vaak veel minder schade toe dan de gebroken harten die we verbergen. En de pijn die we anderen doen, blijft lang nadat we zijn vertrokken doorwerken. Het doet er niet toe of die pijn opzettelijk of per ongeluk is toegebracht, hij is even heftig, misschien nog heftiger, als hij in onwetendheid is veroorzaakt.

Dit citaat staat voorin een mijns inziens geslaagde roman. Weer van uitgeverij Brevier, ik  kan er niets aan doen. En weer vanuit het perspectief van een bejaarde, ik kan het niet helpen.

Maar dit knap opgebouwde boek is ook voor de liefhebbers van spanning een aanrader. Tot het laatst toe blijven de intriges boeien, en toch valt ieder puzzelstukje uiteindelijk nog op z’n plek. Liefhebbers van honing kunnen eenvoudigweg niet om ‘Zeg het de bijen’ heen. Hoofdpersoon Albert Honig is bezeten – kun je wel zeggen – van zijn bijen. Hij wordt niet moe om alles omtrent het bijenleven uitvoerig uit de doeken te doen, gevraagd of ongevraagd. En je wilt het nog graag lezen ook.

“Als imker heeft Albert Honig een enorme kennis van de wijze waarop bijen zich gedragen. Maar Albert begrijpt weinig van mensen, in het bijzonder van zijn buurvrouw Claire. Met haar vurige geest bepaalde zij zijn jonge leven. Maar jaren gingen voorbij, gevoelens werden ontkend en kansen gemist, en uiteindelijk ontstond er een hardnekkig stilzwijgen tussen Albert en Claire.
Tot de bejaarde Albert het vermoorde lichaam van Claire ontdekt en hij gedwongen wordt de waarheid en de geheimen onder ogen te zien die verborgen liggen onder jaren van zwijgen en ontkennen.”

Wat gaat er veel kapot, denk je als dit verhaal uit is, als mensen handelen en spreken (of juist niet handelen en spreken) uit angst voor pijn, voor verlies van wat nog niet eens hun bezit is. Als dat ten koste gaat van de eerlijkheid tegenover dierbaren, tegenover zichzelf, en daarmee ook tegenover God. Wie vreest, is niet volmaakt in de liefde.

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s